Bonapeti.rs»Saveti»Kako prepoznati pravi sir?

Kako prepoznati pravi sir?

MarianeMariane
Džedaj
1460976
Kako prepoznati pravi sir?

Pravi sir se priprema od svežeg mleka, ali još uvek ima mnogo proizvođača, koji proizvode sir od mleka u prahu, palminog ulja, čak i od telećih škembića. Upravo tako - od telećih škembića, tačnije od enzima izolovanih iz njega.

Za razliku od pravog sira, proizvedenog od svežeg mleka, lažni sir sa biljnom masnoćom ima belu boju krede. Ima rastresitu strukturu. Ne može se lako seći na kriške, zato što se biljne masnoće koje se nalaze u njemu raspadaju pri jačem dodiru.

Nasuprot njemu, pravi sir sa svojim sa prirodnim mlečnim kiselinama može da se naseče na sasvim tanke kriške, debljine oko 5 mm i da se pritom ne raspadne.

Grudve sira sa biljnim masnoćama, koje se mogu naći u prodaji, imaju oštre ivice, dok su kod pravog sira ivice zaobljene.

Drugi način da se uverite da li je sir koji ste kupili samo od mleka ili u njemu ima i drugih sastojaka, jeste da ga potopite u vodu. Posle nekoliko dana pravi sir će biti neslan, u relativno dobrom stanju, dok će se sir sa biljnom masnoćom bukvalno rastvoriti pred vašim očima.

Ipak, najsigurniji način za dokazivanje prisustva biljne masnoće u mlečnim proizvodima ostaje laboratorijska analiza. Ona garantuje veliku tačnost dobijenih rezultata, ali je relativno skupa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji