Masline su izuzetno ukusne i korisne, nazavisno od njihove vrste ili sorte. Ali kada kupimo veću količinu, nameće se pitanje kako da je čuvamo u domaćim uslovima.
Odgovor zavisi od toga da li je reč o svežim plodovima, bukvalno ubranim sa drveta, ili o obrađenim.
Obrađene masline koje se prodaju na kilogram mogu da se čuvaju u frižideru u plastičnoj kutiji ili u kesi 2-3 dana. Ako želite da ih čuvate duže vreme, treba da ih stavite u teglice, da ih prelijete rastvorom soli i da stavite 1 prst maslinovog ulja.
Druga varijanta je da prelijete masline u tegli samo maslinovim uljem, i čak da dodate aromatične začine, poput ruzmarina, belog luka i td. Malinovo ulje koje je poprimilo aromu začina možete koristiti za druge masline, kao i za salate.
Sveže masline, tek ubrane sa drveta najpre se potapaju u slani rastvor i tako stoje najmanje mesec dana, nakon čega mogu da se čuvaju na jedan od gore navedenih načina.
Komentari