Orada je riba tipična Sredozemnog more, koja ima belo meso - nežno i lako. Za osobu, koja do sada nije čistila ribu, prvi pokušaj može da bude neprijatan, ali na kraju krajeva nema ničeg strašnog. Ipak, da biste skuvali ukusno jelo sa ribom, najpre treba da je očistite, ako je neophodno. Orada je jedna od najkorisnijih i najukusnijih riba, ali kako se čisti?
Operite ribu. Peraja i krljušti nisu za jelo, pa ig zato uklonite. Krljušti se skidaju tako, što se struže oštrim nožem u obrnutom smeru. U tu svrhujednom rukom dobro pritisnite ribu, a drugom povlačite sečivo noža pod nagibom prema glavi. Kada sastružete krljušti, stavite ribu na leđa i rasecite ceo trbuh. Izvadite iznutrice i dobro operite ribu. Pazite na žučnu kesu - ne treba da pukne, jer je veoma gorka.
Očišćena riba je gotova za pripremu. Orada je lepa riba, koja može da se priprema na različite načine - na roštilju, pečena ili pržena. Pečena orada u kori od morske soli je klasičan recept. Veoma dobro se slaže sa začinima kao što su ruzmarin, lovorov list, biber, origano, beli luk i limun.
Pogledajte neke ukusne ideje sa oradu: Orada u sosu, Orada na tiganju, Orada u foliji.
Komentari