Bonapeti.rs»Saveti»Kako da napravimo dobro mleveno meso?

Kako da napravimo dobro mleveno meso?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako da napravimo dobro mleveno meso?

Mnoge domaćice su u nedoumici zbog čega pržene ćuftice, koje naprave, nisu ni približne onima koje su prikazane na slici recepta, a tačno su se držale svih uputstava. Druge pak ne razumeju zbog čega se njihova čorba sa ćufticama pretvorila u čorbu od mlevenog mesa.

Odgovor je samo jedan - koristile su nekvaliteno ili previše masno mleveno meso.

Pripremanje dobrog mlevenog mesa je više od umetnosti. To je nauka, kojoj mora i treba da se posveti cela grana kulinarstva.

Za pripremu dobrog mlevenog mesa, prvo što vam treba je kvalitetno meso. Podcrtavamo, da meso mora da bude sveže, od mlade životinje i sočno. Najbolje meso za to je meso prednjeg dela životinje i meso od vrata. Ono je sočno, ima masnoće tačno koliko treba, a sastavljeno je i od kratkih mišićnih vlakana.

Kao izuzetak, može se koristiti i meso sa trbuha, ali je to meso po pravilu dosta žilavije, jer sadrži više vezivnog tkiva. Obično, u sastav mlevenog mesa ulazi meso koje se ne može racionalno iskoristiti u drugim jelima.

U prošlosti, kada nije postojala mašina za mlevenje mesa, ono je pripremano tako što je seckano uz pomoć satare na sitne komade. Ova praksa i dan-danas postoji, ali je veoma teška i oduzima dosta vremena.

Mleveno meso, još bolje - dobro mleveno meso, ne pravi se od jedne vrste mesa. Za pripremu se koristi smesa telećeg, goveđeg i jagnjećeg, ali i svinjskog mesa, koje poboljšava kvalitet smese.

Dobro mleveno meso se priprema od komada mesa, koji su prethodno očišćeni od žilica i kostiju, opni i tetiva i ne treba da bude previše masno. Kada se samelje, meso može da se umesi sa jajetom, začinima, hlebom, prezlama i dr. kako bi iznenadili vašu porodicu omiljenim ćufticama na roštilju, ćufticama u paradajz sosu i dr.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni