Plod dunje se retko kada koristi za direktnu konzumaciju, jer je tvrd i ne baš prijatnog ukusa. Ipak, dunje su izuzetno bogate korisnim sastojcima. Dunja je jedno od voća koja sazrevaju najkasnije u voćnjaku. Veoma je važno odrediti momenat kada treba da se dunje beru, jer ranije ubrani plodovi nisu kvalitetni, a kasnije ubrani plodovi mogu biti već pokvareni.
Dunja se čuva veoma lako, ako se drži u prostoriji koja je dobro provetrena. Neke vrste dunja nisu pogodne za duže čuvanje, jer se mogu zaraziti gorkim sporama. Za čuvanje su dobri samo plodovi koji su zdravi, glatke kore i bez oštećenja.
Imajte na umu da temperatura prostorije ne treba da bude ni previše niska - dunje se čuvaju na toplijem mestu od krušaka i jabuka - oko 4-8 stepeni, a vlažnost vazduha ne treba da je previsoka.
Preko noći, ili u rano jutro, kada je najhladnije, možete otvoriti prostoriju u kojoj su dunje, a preko dana se drži zatvorenom i čak možete zatamniti prozore. Pre konzumacije ili pripreme dunja, treba ih prebaciti na toplije mesto da dozre. Veoma je važno da se plodovi ugreju, kako se ne bi stvorila kondenzacija po njima.
Komentari