Biljna vlakna, poznata svima i kao sredstva za balans u organizmu, su veoma korisne supstance za naše zdravlje, kojih ima u voću, varivima, integralnom brašnu i ovsenim pahuljicama. U mlečnim i namirnicama životinjskog porekla nema nikakvih vlakana. Biljna vlakna su veoma važna za naše zdravlje i treba ih uzimati svakodnevno.
Biljna vlakna smanjuju apetit, pomažu kod zatvora i stomačnih problema i izbaciju štetne toksine iz organizma, a smanjuju i nivoe lošeg holesterola, pomažu u regulisanju telesne težine, deluju kao preventiva gojaznosti i smanjuju potrebe organizma za proizvodnju insulina.
Biljna vlakna se dele na rastvorljiva i nerastvorljiva. Većina namirnica biljnog porekla sadrže obe vrste. Obe vrste vlakana su veoma korisne za zdravlje organizma. Nerastvorljiva vlakna pomažu kod brzog čišćenja debelog creva. Ima ih u integralnim brašnima i zelenim biljkama. Rastvorljiva vlakna možete naći u voću i povrću (neljuštenom), kuvanom povrću i ovsenim pahuljicama.
Prema rečima stručnjaka, svaki dan trega uzimati po 14 g biljnih vlakana na svakih 1000 kalorija. Deca, stariji i mladi u razvoju imaju manju potrebu za vlaknima. Najbolje je dan započeti hranom koja sadrži vlakna, preko dana jedite voće i povrće, a kada kuvate, stavljajte više povrća u jela.
Komentari