Kako da čuvamo vrganj?

Kako da čuvamo vrganj?
Fotografije: bonapeti.rs

Često možete čuti da vrganj zovu kraljem pečuraka. Nesporno, ova mirisna pečurka je među najtraženijim i napoželjnijim pečurkama kod nas, jer ima neponovljiv ukus, koji se odlično slaže sa različitim vrstama mesa. Pored toga, vrganj ima belo meso, koje je veoma lako za kulinarsku obradu i dozvoljava kuvarima da uživaju u pripremi pohovanog vrganja, čorbe od pečuraka sa vrganjima i dr.

Pred kraj proleća i u prvim letnjim danima, kada obilne prolećne kiše već prođu, vreme je za branje vrganja. Tada aromatične pečurke možete pronaći u izobilju i tada možete napraviti i zalihe. Međutim, tada se javlja pitanje kako da čuvamo vrganj. Kao i ostale vrste pečuraka i vrganj treba da se čuva u frižideru nakon branja i pre nego što nađu mesto u šerpi.

Ali, kakvi su načini da se vrganj čuva na duže vreme? Uprkos pravilu da je zamrzavanje najzdraviji i najbolji način za njihovo čuvanje, ima i mnogo protivnika ovog načina, koji tvrde da se u pečurkama nalazi veliki broj bakterija i parazita, koji se kod neprikladnog pranja i zatvaranja u tegle mogu izazvati trovanje.

Zbog toga se preporučuje da, pre istinskog zamrzavanja vrganj nasečete na komade i da ih sotirate ili blanširate na nekoliko minuta. U oba slučaja, vrganj se mora ohladiti maksimalno brzo, kako bi se skratio proces kuvanja i tek nakon toga treba da bude stavljen u zamrzivač.

Drugi način da sačuvate ukus vrganja na duže vreme je taj da ih konzervirate u slanom rastvoru ili da ih nasečete na tanke kriške i da ih osušite. Sušenje vrganja može da se uradi tako što ga ostavite na suvo i provetreno mesto. Druga varijanta je da ostavite vrganj na nekiliko sati u slaboj rerni.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji