Želatin ima široku primenu u kulinarstvu. On je nezamenjivi pomoćnik u pripremi omiljenih kolača i deserata, želea, kemova, pa čak i grickalica za pivo.
Uopšteno rečeno, želatin je prosta belančevina, koji se dobija hidrolizom kolagena iz životinjskih kostiju i hrskavica prilikom njihovog kuvanja u vodi. U prodavnicama ga možete naću u obliku sitnih granula, traka - listića ili u prahu.
Upotreba želatina je veoma laka i ne traži izuzetna kulinarska umeća. Želatin u prahu se rastvara u sasvim malo hladne vode i kada nabubri, stavlja se na paru da se istopi. Želatin se može istopiti i u mikrotalasnoj pećnici, ali treba da budete pažljivi da ga ne ugrejete previše, jer će onda izgubiti svojstva, ako je zagrejan iznad 60 stepeni.
Kada istopite želatin, možete ga dodati u smesu, slatko ili sok, koje želite da želirate. Uz pomoć želatina možete prijatno da iznenadite svoje najbliže želeom od dunja sa želatinom ili ukusnom tortom sa kajsijama i želatinom.
Kulinarstvo nije jedina delatnost u kojoj želatin ima svoju upotrebnu vrednost. On se preporučuje i od ortopeda, ljudima koji imaju problema i bolove u zglobovima.
Medicinari preporučuju, ovim pacijentima da primene jednomesečni tretman želatinom. Svake večeri pacijenti treba da potope 2 kašičice želatina u 1/4 čaše hladne vode, a sledećeg jutra da ovu smesu popiju na prazan stomak.
Želatin se koristi u medicini za proizvodnju kapsula za lekove. On nalazi upotrebnu vrednosti i u kozmetici, fotografiji, pa čak i u tehnici. U industriji proizvodnje vina uz pomoć želatina se bistre voćna vina.
Komentari