Perfektni kolač zavisi pre svega od namirnica. Sve namirnice, pak moraju da budu na sobnoj temperaturi, pre nego što ih upotrebite. Dugotrajno mućenje jaja je takođe veoma značajno za uspešan rezultat.
Možete posebno mutiti žumanca od belanaca i da ih na kraju pomešate pažljivo špatulom.
Dobro je da prosejete brašno, pre nego što ga dodate u smesu za kolač.
Kada mešate smesu za kolač, najbolje je da to bude samo u jednom pravcu.
Za vreme pečenja na 180 stepeni, ne otvarajte vrata rerne u prvih 15 minuta. Gotov kolačt ostavite da se ohladi 10-15 minuta u kalupu, pa ga tek onda okrenite na tanjir.
Ima mnogo recepata za ukusan i vazdšast domaći kolač. Za jedan od njih potrebno vam je 4 jaja, 1 i 1/3 šolje šećera, 2 šolje brašna, 1 kesica praška za pecivo, 1 šolja gazirane vode ili limunade (fanta), 2/3 šolje ulja i 1 vanila.
Kolač će biti veoma ukusan i ako ga napravite sa samo 2 jaja i 1/2 šolje ulja, a da ostale namirnice budu iste. Jedan deo smese za kolač možete promešati sa 2 kašike kakaa, kako bi kolač dobio interesantan mramorni izgled.
Komentari