Ruzmarin je izuzetno aromatičan začin, koja se koristi za poboiljšanje ukusa jelima od davnina. Najviše se koristi u španskoj i italijanskoj kuhinji, ali dobija sve više na popularnosti i kod nas. Ruzmarin može da se pohvali jakom aromom i pikantnim ukusom. Dodajte se različitim jelima, ali je perfektan kao začin za meso. Ali, u koje meso možemo dodavati ruzmarin?
Ruzmarin se koristi za davanje ukusa jelima od pilećeg mesa, jagnjećeg mesa, za ribu i teletinu. Retko se dodaje svinjskom mesu, jer se baš i ne slaže sa njegovim ukusom, ali je i to stvar ukusa i individualnih želja. Ruzmarin, kada se doda zečetini, daje joj posebno prijatan ukus.
U mediteranskoj kuhinji u receptima sa jagnjetinom i zečetinom skoro obavezno je prisustvo i ruzmarina. Začin se veoma često koristi i zapripremanje marinada za različite vrste mesa.
Ruzmarin može da se koristi u kombinaciji sa maslacem i peršunom, a ovaj biljni maslac se koristi da se njime premaže pile ili da se ubaci u male razreze, koji se naprave u mesu. Nemojte da kombinujete ruzmarin sa lovorovim listom, jer se ova dva začina ne slažu baš najbolje.
Komentari