Upitan od:
Kako da otvorimo kompot?
Fotografije: bonapeti.rs

Kako da otvorimo kompot?

Toni Aleksovod Toni AleksovDžedaj / Autor
30.01.2018

Ako i vi spadate među tradicionaliste, koji svakog leta zatvaraju kompot sa omiljenim voćem u tegle, onda vam je ostava najverovatnije puna. Kompot je omiljen, ne samo kao piće, već se od njega može pripremiti i niz ukusnih kolača, punčeva i drugih poslastica.

Jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju domaćice je kako da otvore teglu kompota, a taj problem nije sasvim lak posao. Ali, ovde smo mi i mi imamo lake i oprobane savete kako da otvorite kompot lako kao ... pa, skoro kao dečja igra.

Na prvom mestu, od velikog je značaja da li je vaš kompot u teglama koje imaju poklopce na zavrtanje ili su vaše tegle od starijih modela i poklopci se pritiskaju sa gumenim obodom na sebi, a te tegle se obavezno kuvaju.

Za otvaranje tegli bez navrtnja najbolje je da koriste specijalni otvarač, koji možete kupiti u prodavnici. Ima i varijanti da takve tegle otvorite uz pomoć kašike ili tupe strane noža, ali u njima se krije određena doza opasnosti od povreda.

Kod ovog opasnijeg načina, tupa strana noža se gura uzduž poklopca u žljeb tegle i pokretanjem gore-dole i polako napred pokušava se da se poklopac odvoji od tegle.

Mnogo lakše se otvaraju tegle sa poklopcima koji imaju zavrtanj, čak i ako su poklopci jako zategnuti. Za njihovo otvaranje, potrebno je da prvo probate da ih oslobodite vakuma koji je stvoren, tako što ćete okrenutom teglom na dole lagano udariti nekoliko puta o ravnu površinu.

Ovaj posao uklanjanja vakuma možete napraviti i uz pomoć noža, kojim ćete lagano da odvojite poklopac od tegle u stranu. Čim čujete karakteristični zvuk, nakon toga lagano možete odvrnuto poklopac.

Ako se poklopac i dalje drži i ne želi da se otvori, na ruke navucite gumene ili lateks rukavice, koje će vam osigurati dobar hvat i pomoći će vam da otvorite teglu bez napora.

U slučaju da nemate rukavice, možete iskoristiti lako navlaženu krpu, kojom ćete pokriti poklopac i pokušati da ga odvrtite.

Možete otvaranju pristupiti i sa naučne strane i da potopite poklopac na minut u toplu vodu i nakon toga će otvaranje sa sigurnošću biti lakše.

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji