Bonapeti.rs»Saveti»Zašto jaje ispliva na površinu kada se skuva?

Zašto jaje ispliva na površinu kada se skuva?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Glavni urednik
125
Zašto jaje ispliva na površinu kada se skuva?

Jaja spadaju u osnovne namirnice koje čovek koristi u ishrani još od davnina. Jaja su simbol plodnosti, osiguravaju našem organizmu mnogo značajnih supstanci i bez sumnje treba da budu prisutna u zdravom načinu ishrane svake osobe.

Treba biti posebno pažljiv sa upotrebom jaja u ishrani, jer se veoma lako kvare, a konzumiranje pokvarenih jaja je izuzetno opasno za zdravlje. Obavezno čuvajte jaja u frižideru, a pri najmanjoj sumnji da su pokvarena, odmah ih izbacite.

Međutim, šta znači kada pri kuvanju jaje ispliva na površinu vode? Prvo, svi treba da znaju da su sveža jaja teška, a starija su mnogo lakša.

To se lako proverava tako što stavite jaje u čašu vode. Ako potone odmah, onda je sveže, a ako ispliva na površinu, onda je staro. Zbog toga, ako prilikom kuvanja jaje ispliva na površinu, najbolje ga izbacite, jer postoji realna opasnost da je staro i da je zbog toga lakše.

Sveža jaja imaju glatku i svetlucavu površinu, dok stara jaja imaju mat boju, koja ponekada prelazi u nijanse sive. Ovo su znaci po kojima možete da razlikujete sveža od starih jaja.

Razume se da je najsigurniji način da odredite starost jajeta da ga razbijete - ako je dobro, miris je neutralan i nenametljiv, ali je zato miris pokvarenog jajeta prosto nepodnošljiv.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni