bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega je kokosovo brašno korisno?

Zbog čega je kokosovo brašno korisno?

Zbog čega je kokosovo brašno korisno?

Kokosovo brašno je izuzetno koristan proizvod i sve je popularniji kod nas. Kokosovo brašno se pravi od tvrdog dela kokosa, koji se melje u veoma sitan prah.

Kokosovo brašno ima karakteristični mekani miris i ukus kokosa i slobodno može biti zamena pšeničnom brašnu u svim receptima u kojima se ne stavljaju druge namirnice jakog mirisa, kao što su kakao u prahu, cimet i dr.

Kokosovo brašno je izuzetno vazdušasto i lako i to ga čini prvobitnim izborom kod pripremanja kiflica, palačinki i kolača. Ipak, sve veća popularnost kokosovog brašna nije posledica njegovog ukusa, već njegove koristi za organizam.

Nesporno, najveća prednost kokosovog brašna je to što u njemu nema glutena. U praksi, u kokosovom brašnu nema niti jednog molekula glutena, a to ga čini neverovatno odgovarajućim za upotrebu od strane osoba koje pate od intolerancije na gluten.

Pored toga, kokosovo brašno je izuzetno bogato i hranjljivim vlaknima. U sto grama brašna ima celih 39 grama vlakana, a to je skoro duplo više od količine koju sadrže pšenične mekinje.

Redovna upotreba kokosovog brašna se povezuje sa smanjenim rizikom od oboljenja kardio-vaskularnog sistema. Smanjen nivo lošeg holesterola zbog upotrebe kokosovog brašna, smanjuje i rizik od razvoja kancerogenih oboljenja i oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Kokosovo brašno je korisno za sve, ali je posebno važno za vegetarijance i vegane, jer je bogato proteinima i zdravim zasićenim masnim kiselinama. Masnoće u kokosovom brašnu imaju antivirusno dejstvo na uzročnike čira i deluju antimikrobno i unišptavaju gljivice. Pored toga, kokosovo brašno ima sposobnost da ubrzava metabolizam.

Nizak sadržaj ugljenih hidrata u kokosovom brašnu čini ga dobrim i za ljude koji boluju od dijabetesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji