Proizvođači mikrotalasnih pećnica godinama se trude da objasne klijentima da nije moguće skuvati jaja u mikrotalasnoj pećnici, ali se pokušaji i dalje nastavljaju.
Ako i vi pripadate onoj grupi optimista, koji su satima trljali unutrašnjost mikrotalasne pećnice nakon pokušaja da u njoj skuvate jaja i nakon mini eksplozije koja se desila tom prilikom, znate o čemu se radi.
Uprkos tome, misija pripremanja jaja u mikrotalasnoj pećnici nije nemoguća. Ako ste rešili da pripremite zdrav doručak sa jajima u mikrotalasnoj pećnici, možete da oprobate naš predlog za jaja na oko u mikrotalasnoj ili kajganu u mikrotalasnoj pećnici.
Priprema jaja na oko u mikrotalasnoj pećnici oduzeće vam ne više od 1-2 minuta. Prosto treba da polomite jaja u tanjir u koji ste sipali malo vode i da lagano probušite žumance viljuškom. Nakon toga, pokrijte posudu drugim tanjirom i kuvajte jaja na maksimalnoj snazi oko 1-2 minuta.
Isto tako, ako ste rešili, pripremate i kajganu. Umutite jaja i sipajte ih u posudu premazanu sa malo ulja ili maslaca, pokrijte ih drugom posudom i kuvajte ih 1-2 minuta na punoj snazi mikrotalasne. Začinite ih i pojedite odmah.
Ima i onih, malo hrabrijih, koji kažu da, uprkos tvrdnjama proizvođača, postoji način da se jaja skuvaju u mikrotalasnoj pećnici. Za to vam je potrebno da jaja postavite u posudu sa toplom i obavezno posoljenom vodom. Voda treba da pokrije jaja. Nakon toga se posuda pokrije i jaja se kuvaju 5-10 minuta na oko 480 W(srednja snaga).
Možete čak pripremiti i klasična jaja na panagjurski način u mikrotalsnoj pećnici.
U nikakvom slučaju ne probajte da zagrejete već skuvano jaje u mikrotalasnoj, nezavisno od toga da li je oljušteno ili ne, osim ako ne želite da ono eksplodira. Nemojte takođe da probate da skuvate jaje na maksimalnoj snazi, iz istih razloga.
Još saveta i recepata sa jajima u mikrotalasnoj pećnici možete pronaći na našoj stranici.
Komentari