Kako da dobijemo penu od mleka uz pomoć pare?

Kako da dobijemo penu od mleka uz pomoć pare?

Kako da dobijemo penu od mleka uz pomoć pare?

Nije neophodno da budete profesionalni barmen, kako bi obradovali svoje prijatelje raskošnim kapućinom ili late makiatom. Jedino vam je potrebno da imate mašinu za kafu, koja može da pravi paru i naravno, malo treninga.

Pripremanje pene od mleka na pari nije toliko prosto, kao što izgleda na prvi pogled. Kako biste pripremili gustu i trajnu penu, pre svega ne treba da pregrejete mleko, jer iznad određene temperature započinje odvajanje šećera i to će potpuno promeniti ukus mleka i krajnji ukus kapučina ili late makiata.

Mleko, koje ćete pretvoriti u penu, treba da bude između 65-70 stepeni i nikako više od toga. Ako nemate specijalni termometar, možete jednostavno staviti ruku na dno posude. Kada dno postane previše toplo, vreme je da zaustavite paru.

Zagrevanje mleka i podizanje pene počinje u gornjem delu posude. Na taj način će cevčica za paru ubaciti u mleko više vazduha i mleko će povećati svoju zapreminu. Veliki mehuri vazduha su siguran znak da cev za paru držite preblizu površine i da treba da je potopite najmanje još 1-2 cm unutar mleka.

Kada sveže mleko udvostruči zapreminu, ali propisana temperatura nije dostignuta, ubacite cev za paru na dno posude, kako biste zagrejali mleko do željene temperature. Nakon toga, možete pažljivo udariti čašu nekoliko puta o podlogu, kako biste eliminisali velike mehure vazduha i kako bi pena bila kompaktnija.

Ostaje vam samo da dodate espreso i da uživate u aromi pravog kapučina ili kafe late makiata. Oni spretniji, po uzoru na prave barmene, modu da probaju da nacrtaju neki motiv uz pomoć mleka.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji