Kakva je razlika između sardine i inćuna?

Kakva je razlika između sardine i inćuna?

Riba, ali sardina, sardina, ali riba. To je jedna od izreka koja se često koristi, a samo pokazuje koliko je popularna sardina na našim prostorima. Pored sardine, kao omiljeno meze uz pivo odmah se nalaze i inćuni. Ove dve vrste malih riba mogu se pripremati i kao glavno jelo, kao i kao predjelo ili meze.

Nezavisno od toga što je razlika u veličini ove dve vrste ribe relativno mala, one imaju razlike u veličini i u strukturi usta.

Inćun ima velika usta sa bolje razvijenom gornjom vilicom, dok sardina ima manja usta.

Telo sardine je relativno malo i spljeskano sa strane, dok je kod inćuna telo duguljasto sa tamno plavom senkom odozgo, a odozdo je malo bleđa.

Druga razlika između sardine i inćuna je sadržaj masti. Inćun je bogatiji mastima i kod pripreme i soljenja nije potrebno da se stavljaju pikantni začini. Ova vrsta ribe se konzumira više i ima više ljubitelja od sardine.

Kod sardine, dužina tela dostiže do 13 cm, a kod inćuna do 20 cm.

Ima određenih razlika u načinu pripreme ove dve vrste ribe. Dok sardinu preporučujemo da pripremite i jedete u obliku pohovane sardine ili pržene sardine, inćun je bolje pripremiti kao marinirani inćun na mediteranski način.

Iako su ove dve vrste ribe različite, obe su veoma korisne za zdravlje i za sledeće organe i sisteme u ljudskom organizmu - štitna žlezda, koža, nervni sistem i sistem za varenje.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji