Bonapeti.rs»Saveti»Peckane ljute papričice

Peckane ljute papričice

MarianeMariane
Džedaj
15630
Peckane ljute papričice
Fotografije: Sia Ribagina

Volimo da se našalimo, kada kažemo, da onaj, ko je izmislio peckane ljute papričice sa mirođijom, belim lukom i sirćetom, zaslužuje specijalno mesto u raju.

Istina je da svi ljubitelji pikantne hrane prosto obožavaju ukusne peckane ljute papričice i dušu bi dali da ih imaju i tokom zime, kada nema svežih paprika ili su bezobrazno skupe.

Tokom godina smo probali mnogo različitih načina pripreme peckanih ljutih papričica, i odabrali smo nekoliko recepata koji su nam postali omiljeni.

I zato, obezbedite dovoljne količine ljutih papričica, beli luk, peršun i mirođiju. Za marinadu će vam trebati sirće, šećer, so i lovorov list.

Odaberite zrele, sveže i tvrde papričice, najbolje one srednje ljutine. Ljute papričice se "peckaju", t.j. peku se na tiganju, roštilju ili ploči kratko vreme. Preporučujemo vam da ih peckate na roštilju ili u tiganju sa debelim dnom i teflonskim slojem, kako nakon ovog posla ne bi morali da tražite savete kako se čisti ploča od zagorelih ostataka paprika.

Pre nego što ih stavite na roštilj ili ih stavite u tiganj, preporučujemo da papričice izbodete na nekoliko mesta viljuškom, da se ne bi raspukle u toku zagrevanja.

Zapecite ih ravnomerno sa svih strana i pazite da ih ne prepečete. Gotove peckane ljute papričice stavljajte u duboku šerpu sa poklopcem, kako se ne bi ohladile.

Kada završite sa svim ljutim papričicama, poređajte ih u tegle, a između njih ubacite naseckan beli luk. Sipajte sirće u tegle do vrha, a zatim vratite sirće u šerpu, a paprike pridržavajte da ne ispadnu. Dodajte još malo sirćeta, da imate tačnu količinu i možda malo više.

Sledi dodavanje soli - po 1 kašičica na svaku malu teglu peckanih ljutih papričica ili po 1 kašiku na veću teglu. Dodajte po 1 kašičicu šećera na teglu, a ako su papričice zaista mnogo ljute, možete dodati i malo više šećera.

Prokuvajte marinadu na tihoj vatri, uz mešanje da se sastojci potpuno istope i sjedine. Po želji, možete staviti i 1 lovorov list, kako bi dodali aromu marinadi.

Dok se marinada kuva, sitno naseckajte mirođiju i peršun i dodajte ih u tegle sa ljutim papričicama. Po želji, možete dodati i sitno naseckanu šargarepu. Nakon toga, sipajte vrelu marinadu u svaku teglu do vrha i dobro zatvorite poklopcima. Okrenite tegle i ostavite ih 24 sata na hladnom mestu.

Po želji, možete sterilisati tegle sa peckanim ljutim papričicama na desetak minuta, a na taj način ćete moći da ih sačuvate duže vreme sa istim ukusom i kvalitetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni