Osobe koje pate od intolerantncije na gluten, kao i oni koji se bore sa košmarom, nazvanim celikalija, treba da budu posebno pažljivi prema namirnicama koje upotrebljavaju.
Kod ove dve grupe ljudi u ishrani ne treba da se koriste namirnice i namirnice koji u sebi sadrže gluten i zbog toga su te osobe često izložene izazovu da otkriju dovoljan broj hranljivih, a u isto vreme i ukusnih namirnica, u kojima nema glutena.
Spelta, kao i ostale žitarice, sadrži gluten, ali ovde moramo da odmah napomenemo da postoji razlika u glutenu.
Gluten, koji sadrži spelta je u dosta manjim količinama od onih vrednosti kojih ima u drugim žitaricama. Ovo speltu čini kompromisnom varijantom za one osobe koje pate od intolerancije na gluten.
Spelta može da bude deo dijete čak i kod osoba koje pate od celikalije, jer je protein, koji ulazi u sastav zrna - gliadin netoksičan za osobe sa celikalijom.
I na poslednjem mestu, ali ne i prema važnosti, spelta ima veće količine vitamina i minerala, a to je čini nezamenjivim dodatkom u ishrani osoba koje primenjuju dijetu bez glutena, a u njoj isključuju sve namirnice koje ga sadrže, pa se po sili prilika lišavaju i korisnih minerala, vitamina i vlakana iz žitarica.
Komentari