Grepfrut ili grejp, kako ga skraćeno zovemo, ima dosta korisnih osobina i deluje pozitivno na zdravlje. Najčešće se koristi za čišćenje organizma od toksina, ali ima široku upotrebu i u kulinarstvu. Sve češće, grejpfrut je u osnovi nekih egzotičnih dresinga za salate, kao i u veoma ukusnoj i svežoj salati sa spanaćem i zelenom salatom.
Važno je da se zna, da koliko god da je grejp koristan, on može isto toliko da bude i štetan.
Grejpfrut sadrživelike količine vitamina C, vitamina A, vitamina B, fosfora, magnezijuma, kalijuma, gvožđa. Njegove korisne osobine su bile poznate još u davnim vremenima, kada je bio korišćen za lečenje različitih zdravstvenih problema.
Grejpfrut ima blagotvorno dejstvo na osobe koje pate od hipertonije. Njegova konzumacija pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, visok krvni pritisak polako pada i ulazi u normalne granice.
Grejpfrut ima blagotvorno dejstvo ne samo na visok pritisak, već i na kardiovaskularni sistem. Efekat, koji grejpfrut ima na pritisak i srce je posledica velikih količina kalijuma koje on sadrži.
Nije preporučljiva upotreba grejpfruta, ako uzimate lekove. Grejpfrut sadrži supstance furnokumarine, koje blokiraju normalnu razgradnju enzima u međusobnom delovanju sa nekim određenim lekovima.
To može dovesti do opasnog povećanja delovanja leka i nagomilavanja toksičnih elemenata u telu. Preporučuje se da postoji granica od minimum 12 časova između uzimanja soka od grejpfruta i leka, a najbolje je da se svi plodovi citrusa i njihovi sokovi isključe iz ishrane osoba koje uzimaju lekove.
Komentari