Kada upoznamo celer, shvatimo njegovu korisnu stranu za naše zdravlje i njegovu zaslugu za gubljenje viška kilograma. Celer sve češće prisustvuje u čorbama, paprikašima i drugim glavnim jelima, pa čak i u salatama sa celerom.
Retko se koristi cela biljka celera, koju smo kupili na pijaci ili u marketu. Većina recepata traži jednu do dve grančice ili deo korena.
Preostali deo celera treba na nekakav način sačuvati, a ako ga ne čuvamo na pravlan način rizikujemo da listovi celera požute, da omekšaju i da izgube svoje sokove, ili drugim rečima, rizikujemo da celer bacimo.
Evo kako se mogu sačuvati listovi celera duže vreme.
Operite i osušite celer. Očistite sve nečistoće i oštećenja. Odsecite ivice oštrim nožem. Umotajte celer u papir za pečenje, a nakon toga ga postavite u plastičnu kesu i stavite u frižider.
Drugi način za čuvanje listova celera je njihovo zamotavanje u aluminijumsku foliju. Procedura je ista, a listove celera umtane u aluminijumsku foliju stavite ponovo u frižider.
Najvažnije je da se očuva idealna vlažnost u listovima celera, a to se može postići na dva načina.
Papir između celera i kese dozvoljava da namirnica diše, a da ne gubi previše vlage.
Folija takođe održava optimalnu vlažnost na određeno vreme.
Ovi načini su ispravni načini za čuvanje listova celera, a ne potapanje listova u čaši vode!
Komentari