Kako da izaberemo i kupimo dobar nar?

Kako da izaberemo i kupimo dobar nar?
Fotografije: bonapeti.rs

Svako, ko ne zna da izabere nar, rizikuje da kupuje uvek nedozrele i bezukusne plodove ovog voća. Upravo zbog toga, ima nekoliko pravila kojih se treba pridržavati, kako bi bili sigurni da ćete uvek kupiti sazreo, sladak i zdrav plod, pun vitamina.

Kako da izaberemo nar

Poznavaoci ovog voća ga biraju prema boji, težini i izgledu kore. Boja varira od narandžasto-žute do braon-crvene, u zavisnosti od vrste i vremena kada nar počne da zri. Smatra se da su zreli plodovi obično crveni ili brodo boje, ali to ipak nije tako. Postoji i beli nar i nar sa roze plodovima, a u njemu ima iste količine mikroelemenata, kao i kod klasičnog nara.

Ako ne znate, kako da odaberete pravi nar, obratite pažnju na njegovu koru.

Ona treba da bude:

- suva i tanka;

- da semenke budu stisnute;

- da nema pokvarenih mesta ili čudnih pega sa neprirodnim bojama, kako spolja, tako i unutra;

- da bude ceo, bez pukotina i udubljenja.

Obratite pažnju na težinu nara, jer težina zavisi od veličine sočnih zrna - teži plodovi su baš sočni, a nedovoljno uzreli plodovi su laki.

Druga provera je zvuk: neophodno je da lagano kucnete plod kažiprstom - čućete zvuk, kao da dodirujete metal. Ako je zvuk prigušen, onda su semenke iznutra kisele i nemaju soka. Zrelost nara se određuje i na osnovu boje cveta na dnu - cvet treba da bude suv, zreo i bez prisustva zelene boje.

Kako da izaberemo nar u prodavnici

Uzmite plodove koji vam se dopadnu: treba da budu tvrdi na dodir, bez mekih mesta ili braon pega. Postepeno pritisnite prstima - ako se pod prstima naprave kanali, bolje odustanite od kupovine.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji