Kako da čuvamo mentu?

Kako da čuvamo mentu?

Umotajte pažljivo listove mente u navlažen ubrus. Stavite mentu u najlon kesu, koja se ne zatvara do kraja, da bi vazduh mogao da cirkuliše. Ne uvijajte mentu čvrsto, da vlaga ne bi dovela do buđanja biljke.

Sušenje mente

Operite pažljivo u hladnoj tekućoj vodi. Dobro ocedite krpama koje lepo upijaju ili okačite "glavom nadole" da voda oteče.

Prirodno sušenje na vazduhu

Treba da se suši na tamnom mestu, u visećem položaju. Može da se stavi i u papirnu kesu, pre nego što se okači, da bi se zaštitila od prljavštine. Listovi su gotovi kada su suvi i mrve se, posle 1-2 nedelje.

Sušenje u rerni

Koristite nisku temperaturu (manje od 80 stepeni). Rasprostrite listove na papir za pečenje i ostavite u rerni 2-4 sata. Listovi su gotovi kada su suvi i mrve se.

Sušenje u mikrotalasnoj

Rasprostrite listove na papirnu salvetu u mikrotalasnoj peći na 1-3 minuta, okrećite ih svakih 30 sekundi. Kada se potpuno osuše, listove možete smrviti (u multipraktiku), ili da ih čuvate u hermetički zatvorenoj kutiji, ili u tegli. Svakodnevno proveravajte vlažnost - ako su vlažni, ponovite proces sušenja. Biljke će brzo ubuđati, ako su vlažne. Čuvajte mentu na suvom hladnom mestu, daleko od svetlosti.

Zamrzavanje mente

Sa stabla se biraju samo zdravi listovi. Operu se i osuše između 2 lista kuhinjskoh ubrusa.

Isecite listove mente i stavite u svaku kockicu kalupa za led, puneći ih do polovine. Popunite vodom i zamrznite. Kada su kocke smrznute, izvadite ih i čuvajte u kesi za zamrzivač do 3 meseca. Ne zaboravite da stavite ekiketu sa datumom.

Korišćenje zamrznute mente: kockice mogu da se koriste za soseve, čajeve i supe. Da biste koristili samo listove, izvadite kockicu, ostavite da se razmrzne i procedite vodu. Možete koristiti samo listove, izgledaju kao sveže ubrani.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji