Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?

Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?
Fotografije: bonapeti.rs

Iskusni sakupljči pečuraka će vam reći da su sve pečurke jestive, ali neke od njih samo jednom. Ako ostavimo šalu na stranu, treba da naglasimo da ne postoji suguran način da razlikujete otrovne od jestivih pečuraka.

Zbog toga divlje pečurke treba da beru samo iskusni sakupljači pečuraka, koji su naučili da ih razlikuju iz iskustva, a ne čitanjem opisa na internetu.

Jer osim što su ukusne, pečurke mogu biti veoma opasne, a neke od otrovnih pečuraka su toliko smrtonosne, da čak i blagovremena lekarska reakcija ne može da spasi život.

Nažalost, godinama među iskusnim sakupljčima pečuraka kruže mitovi o tome kako možemo da proverimo da li su pečurke otrovne, i oni su verovatno koštali života bar jednog ili dvojicu sakupljača-početnika.

Želimo dobro da naglasimo da je tvrdnja da otrovne pečurke neprijatno mirišu i da je to jedan od znakova da su otrovne - apsolutno netačna.

Nije tačna ni tvrdnja da možete da prepoznate otrovne pečurke ako ih kuvate sa 1-2 čena belog luka ili parčetom oljuštenog krompira. Tvrdnja da poplave ili posive od otrova nije tačna, i može da dovede do smrti neopreznih kuvara.

Ne treba verovati ni onima, koji kažu da otrovne pečurke mogu da izgube otrov posle dugog kuvanja. Ne treba da procenjujete da li su pečurke otrovne ni na taj način što ćete ih potopiti u sveže mleko, zbog toga što neki tvrde da će se mleko ukiseliti od otrova.

U šali, jedini siguran način da proverite da li su pečurke otrovne je da primenite metod budilnika. Pre konzumiranja sumnjivih gljiva podesite budilnik na 06:00 sati sledećeg jutra. Ako ga sledećeg jutra ne čujete, sigurno su bile otrovne.

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji