Već je vreme kada možemo da pripremimo ukusne sarme od listova kiselog kupusa. Sarme mogu da se pripreme i od listova svežeg kupusa, ali tada morate da listove prvo blanširate i ocedite, ali su ipak ukusnije sarme od listova kiselog kupusa.
Uvijanje sarmi je ponekada dosadan posao - naoružajte se strpljenjem, jer se na kraju trud isplati. Sarme mogu da budu i posne - sa pirinčem, a kao dodatak možete staviti narendanu šargarepu, pečurke, praziluk i drugo povrće, važno je da se dobro slaže sa pirinčem.
Sarme možete pripremiti i od pirinča i sitno naseckanog pilećeg ili ćurećeg mesa, a možete u list kupusa da umotate i manju šniclu.
Priprema sarmi se može obaviti na dva načina: mogu da se poređaju u šerpu i da se kuvaju ili da se poređaju u pleh i da se peku oko 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Potrebne namirnice su jasne. Potrebna vam je glavica kupusa srednje veličine, 1 šolja pirinča, 300 g mlevenog mesa, 1 glavica crnog luka, 1 kašičica aleve paprike, čubar, so po ukusu i ulje. Možete da dodate i 300 ml paradajz soka, ali ga ne voli baš svako.
Uvijene sarme možete poređati i u zemljanu posudu, da ih pokrijete vodom, pa da ih pritisnete tanjirom i onda dolazi pečenje sarmi - stavite ih u hladnu rernu, koju uključite na 180 stepeni i pecite ih oko 2 sata na nižoj rešetci.
Pored vode, u sarme možete da dodate i sok od kupusa, ali pošto je on previše slan, najbolje je da ga promešate sa vodom u jednakim delovima. Na isti način se sarme pripremaju i u šerpi na ringli šporeta, ali je tada vreme kuvanja oko 1 sat.
Sarme od kiselog kupusa poslužite prelivene mlečnim sosom - tako su ukusnije.
Komentari