Kada ćete istočiti vino iz šire zavisi od toga da li nameravate da vino odmah pijete ili želite da ga ostavite da sazri nekoliko godina, pre nego što odlučite da uživate u njemu.
Vina, koja su namenjena konzumaciji odmah nakon pripreme, odvajaju se od šire desetog dana nakon završetka burne fermentacije.
Ova vina se prebacuju u čistu posudu sa poklopcem, gde se ostavljaju da fermentiraju u takozvanoj tihoj fermentaciji dok ne budu spremna. U poklopcu posude treba da probijete otvor, kroz koji treba da provučete crevo i da jedan deo creva bude potopljen u posudu sa vodom.
Ovakva vina su spremna za piće kada se izbistre. Vreme ovog procesa varira u zavisnosti od vrste grožđa, procenta šećera i temperature i kreće u intervalu od 40 do 45 dana.
Kada pripremate vino koje nameravate da odleži duže vreme, odvajanje od šire se radi nakon 20-25 dana od burne fermentacije. Nakon toga je proces istovetan kao i kod vina koje se odmah konzumira.
Komentari