Pretakanje je proces, čiji je cilj da odvoji talog koji se formira tokom određenog perioda sazrevanja od bistrog vina. Kao rezultat procesa koji se odvijaju u vinu, stalno se formiraju jedinjenja, koja padaju na dno i formiraju takozvani sediment ili talog.
U slučaju mladih vina, pretakanjem se postiže i oslobađanje vina od ugljen-dioksida i aeracija, što ima povoljnu ulogu u njegovom formiranju i razvoju. Ako se talog ne ukloni na vreme, vino može dobiti neprijatan ukus i time smanjiti svoje kvalitete.
Prvo pretakanje tj. odvajanje vina od taloga, vrši se oko mesec dana nakon završetka tihe fermentacije za crvena vina i oko 5 nedelja nakon početka fermentacije za bela vina.
Drugo pretakanje se obavlja nakon što prođu zimski mrazevi. Sediment je male zapremine, sastavljen uglavnom od obojenih supstanci, proteinskih materija, vinskog kamenca itd.
Treće pretakanje se vrši kako bi se vino odvojilo od taloga, u kojem se nalaze mnogi mikroorganizmi koji izazivaju bolesti, jer se pretakanje poklapa sa početkom proleća i leta kada ovi mikroorganizmi nađu povoljne uslove za razvoj. Ponekad se drugo i treće pretakanje spoje i odvijaju krajem februara.
Četvrti put vino se pretače u jesen.
Za mlada vina preporučuje se da se naprave tri do četiri pretakanja u prvoj godini. Kada vina sazrevaju već drugu godinu, dovoljne su samo dva - u proleće i u jesen.
Ovaj postupak se mora sprovesti tokom mirnog i vedrog dana, pošto su u ovim uslovima sedimenti pali na dno posude. Kod oblačnog vremena pritisak je manji, sedimenti se podižu i to otežava potpuno odvajanje vina od njih.
Obavezno je da se sve ove radnje sprovode uz poštovanje neophodne higijene.
Pogledajte i zašto se vino gazira, naučite kako da sačuvate vino od kiseljenja i kada istače vino iz šire.
Komentari