Bonapeti.rs»Saveti»Kako da znamo da li je jaje kuvano ili ne?

Kako da znamo da li je jaje kuvano ili ne?

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
5464
Kako da znamo da li je jaje kuvano ili ne?

Jaja su namirnica koja se vrlo često koristi u kuhinji. Možemo da ih kuvamo, pržimo, da ih pripremamu u rerni sa drugim dodacima.

Ipak, kako da proverimo da li je jaje kuvano ili ne - za to postoji jednostavan način. Uhvatite jaje za sredinu i zavrtite ga kao čigru - kuvano jaje će se vrteti brzo, a sirovo dosta tromije i sporije. To je zbog toga što se belance i žumance kreću unutar ljuske i zbog toga sirovo (sveže) jaje brzo prestaje da se vrti, dok se kod kuvanog to ne dešava. Ako su vam preostala kuvana jaja i ne znate šta bi mogli da napravite sa njima, probajte ove ukusne recepte.

1. Pašteta od kuvanih jaja

Namirnice: kuvana jaja - 3 komada, maslac - 1 kašika, celer - 5 strukova, mladi luk - 1 struk (pera), biber - 1/2 kašičice, so - 1/2 kašičice, sitan sir (vurda) - 100 g, nana - 3 struka, peršun - 5 strukova

Priprema: Jaja oljuštite, sve zelene začine operite. Sve zajedno ubacite u kuhinjski robot i ispasirajte. Začinite biberom i posolite.

2. Ćuftice od kuvanih jaja

Namirnice: jaja - 6 komada, kuvana, griz - 3 kašike, prezle - 200 g, biber - 2 prstohvata, mleven, kisela pavlaka - 1 kašika, mladi crni luk - 2 veze, so - 1 kašičica, sirće - 1 kašika, sveža mirođija - 1/2 veze, brašno - 1 kašika.

Priprema: Kuvana jaja oljuštite i narendajte u posudu. Dodajte naseckani luk i mirođiju. Zatim dodajte prezle (oko 100-120 g). Ostatak sačuvajte za pohovanje. Nakon toga ubacite pavlaku, griz, so, biber i brašno. Sve dobro promešajte i oblikujte loptice. Uvaljajte loptice u prezle i pržite ih u zagrejanom ulju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji