Jaja su namirnica koja se vrlo često koristi u kuhinji. Možemo da ih kuvamo, pržimo, da ih pripremamu u rerni sa drugim dodacima.
Ipak, kako da proverimo da li je jaje kuvano ili ne - za to postoji jednostavan način. Uhvatite jaje za sredinu i zavrtite ga kao čigru - kuvano jaje će se vrteti brzo, a sirovo dosta tromije i sporije. To je zbog toga što se belance i žumance kreću unutar ljuske i zbog toga sirovo (sveže) jaje brzo prestaje da se vrti, dok se kod kuvanog to ne dešava. Ako su vam preostala kuvana jaja i ne znate šta bi mogli da napravite sa njima, probajte ove ukusne recepte.
1. Pašteta od kuvanih jaja
Namirnice: kuvana jaja - 3 komada, maslac - 1 kašika, celer - 5 strukova, mladi luk - 1 struk (pera), biber - 1/2 kašičice, so - 1/2 kašičice, sitan sir (vurda) - 100 g, nana - 3 struka, peršun - 5 strukova
Priprema: Jaja oljuštite, sve zelene začine operite. Sve zajedno ubacite u kuhinjski robot i ispasirajte. Začinite biberom i posolite.
2. Ćuftice od kuvanih jaja
Namirnice: jaja - 6 komada, kuvana, griz - 3 kašike, prezle - 200 g, biber - 2 prstohvata, mleven, kisela pavlaka - 1 kašika, mladi crni luk - 2 veze, so - 1 kašičica, sirće - 1 kašika, sveža mirođija - 1/2 veze, brašno - 1 kašika.
Priprema: Kuvana jaja oljuštite i narendajte u posudu. Dodajte naseckani luk i mirođiju. Zatim dodajte prezle (oko 100-120 g). Ostatak sačuvajte za pohovanje. Nakon toga ubacite pavlaku, griz, so, biber i brašno. Sve dobro promešajte i oblikujte loptice. Uvaljajte loptice u prezle i pržite ih u zagrejanom ulju.
Komentari