Vino je, jednostavno rečeno, alkoholno piće koje se dobija nakon fermentacije različitih vrsta grožđa. Hemijski sastav zrna grozdova dozvoljava im da fermentišu čak i bez dodavanja šećera i vode, a upravo je ta tehnologija primenjena kod proizvodnje mladog vina.
Mlado vino se proizvodi svake godine krajem novembra. Ono je aromatično, lagano i sveže i skoro bez tanina.
U celom svetu se mlado vino povezuje sa Božule nuvo, a to je crno vino proizvedeno od sorte crnog grožđa Game (Gamay) u Francuskoj ili tačnije u regionu Božulea u Burgundiji.
Od ove vrste grožđa se dobijaju razne vrste laganih vina sa voćnim ukusom.
Tajna neverovatne arome i bogatog vođnog ukusa mladog vina je u načinu njegove proizvodnje. To se radi specijalnom tehnologijom, jer se grožđe ne gnječi, već se stavlja u posudu punu ugljen dioksida u kojoj nema vazduha, a samim tim ni kiseonika.
Tokom dve do 3 nedelje odvija se slaba fermentacija, a procenat alkohola dostiže do 1,5%. Tek nakon toga se grožđe gnječi i dodaje mu se kvas, pa zatim počinje prava fermentacija. Ova tehnologija je zaslužna za sveži miris voća. Ovo vino je predviđeno za brzu konzumaciju u roku od pola do jedne godine.
Ovo mlado vino se konzumira samo mesec i po dana nakon berbe grožđa. Namenjeno je brzom konzumiranju u roku od šest meseci do godinu dana.
Po tradiciji, u Francuskoj se mlado vino pojavljuje na tržištu trećeg četvrtka novembra meseca i taj dan je prerastao u praznik božulea. Uz ovaj praznik se vezuje i fraza Le Beaujolais Nouveau est arrivé ili prevedeno - Novi božule je stigao.
Poslednjih godina mlado vino se proizvodi i u našim krajevima u nekim vinarijama.
Komentari