Kako da prokuvamo tvrdu vodu?

Kako da prokuvamo tvrdu vodu?

Voda koju ljudi koriste za svakodnevnu upotrebu može imati različit hemijski sastav. Što je voda tvrđa, to ona teže postaje kisela. Što je mekša, lakše postaje kisela. Tvrda voda je pufer protiv naglog zakiseljavanja.

Povećana tvrdoća vode može imati negativan uticaj ne samo na normalan rad i održivost kuhinjskih aparata koji koriste vodu, već i na zdravlje ljudi.

Omekšavanje vode je obično potrebno, ako je voda kojom se kuća snabdeva (u bunaru) tvrda, tj. sa povećanim stepenom mineralizacije. Količina minerala (tvrdog ostatka) ključanja jedva da se povećava (ako imate tvrdu vodu, više od 90% mase nestaje pre kuvanja vode, a dalje produženo ključanje ne povećava količinu odmašćivanja).

Da, ugljeni filteri ne smanjuju količinu soli tvrdoće, oni mogu samo da absorbuju organske nečistoće.

Obično se voda iz slavine prečišćava i ispunjava sve standarde. Pored toga, ona je hlorisana, a taj proces ubija patogene bakterije u vodi.

Voda iz slavine može se jednostavno prokuvati, postoje ljudi, koji su toliko navikli da piju prokuvanu vodu, da ako je ne piju, mogu da imaju bolove u stomaku. Zbog toga je bolje kuvati sirovu vodu 5 minuta, to će biti dovoljno.

Prvo, voda treba samo da proključa i da se ringla ne isključuje, već da se samo smanji jačina na minimum, tako da posuda u kojoj se voda kuva treba da stoji na vatri 20-30 minuta, a zatim da se sačeka malo.

Sav talog će spasti i voda može da se pije. Za to vreme, sve opasne bakterije će biti ubijene. Ovaj proces predstavlja maltene sterilizaciju.

Ako imate filter, razume se, prvo treba da filtrirate vodu, a zatim da je prokuvate.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji