Kako napraviti kokosovo brašno ili mrvice kod kuće?
Potrebni su vam kokos, rende, čekić, ljuštilica i rerna.
Slomite kokos čekićem. Preporučljivo je da to uradite pažljivo i u odgovarajućoj posudi da sačuvate sok koji se nalazi u unutrašnjosti.
Uklonite tvrdi omotač kokosovog oraha. Očistite i odvojite unutrašnjost, a možete koristiti i ljuštilicu za povrće. Pažljivo ogulite smeđi tanki omotač koji prekriva nežno jezgro i narendajte kokos iznutra, prema rezultatu koji želite - na deblje ili tanje kokosove strugotine.
Možete koristiti različite nastavke za rende - koristite najmanje najmanje rupe ako želite fino kokosovo brašno. Ako želite da napravite tradicionalne strugotine od kokosa, koristite normalne rupe, a ako želite da napravite čips od kokosa - koristite najveće rupe na rendetu ili ljuštilicu za povrće, ali će taj čips biti malo deblji od onog koji ste napravili rendetom.
Osušite strugotine od kokosa u rerni ili u dehidratoru. Za strugotine od kokosa - male i srednje, možemo koristiti rernu - pecite ih na 40-50 stepeni 2-3 sata, u zavisnosti od njihove veličine. Za čips od kokosovog oraha koristimo dehidrator, a proces traje oko 6 sati.
Naravno, možete da osušite strugotine od kokosa ili čips i na većim temperaturama kako bi uštedeli vreme, ali nećete dobiti proizvod čiji su enzimi netaknuti.
Sušeni kokos čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Komentari