Čime se može zameniti maskarpone?

Čime se može zameniti maskarpone?
Fotografije: bonapeti.rs

Maskarpone je veoma mekan krem sir koji ima prijatan ukus, podsećajući na najbolje vrste pavlake i mleka u jednoj smesi. Neki smatraju da naziv ovog proizvoda dolazi od mas que bueno, što na španskom znači bolje od dobrog.

Maskarpone se najčešće koristi u poslastičarstvu za pripremu različitih deserata, od kojih je najpoznatiji Tiramisu. Ali sir se koristi i kao pikantni namaz, koji se priprema mešanjem sa senfom i inćunima.

Korisna svojstva maskarponea

Količina kalorija u maskarpone siru je velika: oko 450 kcal na 100 grama proizvoda, tako da je malo verovatno da će biti prikladan za dijetalnu ishranu. Ali za one koji nemaju posebne probleme sa figurom, delikates izaziva najpozitivnija osećanja ukusa.

Kao i bilo koji mlečni proizvod i maskarpone ima niz korisnih svojstava: sadrži važne aminokiseline, vredne mikro i makro elemente, uključujući kalcijum potreban za mišićno-koštani sistem i brojne vitamine.

Šta može zameniti Maskarpone

Nažalost, ovaj divni proizvod nije uvek lako naći, a cena ovog mekog sira je prilično visoka. Zbog toga je prirodno pitanje kakav sir može zameniti maskarpone?

Po ukusu i kvalitetu najsličniji maskarponeu je još jedan italijanski mlečni proizvod - rikota, sir od surutke.

I kako zameniti maskarpone rikotom?

Zamena je sasvim moguća, ali treba razmotriti za koje jelo je sir namenjen. Za razliku od maskarponea, rikota može imati različite vrste: blago slatka, pogodna za deserte, a slane i dimljene vrste mogu zameniti sličan proizvod u grickalicama za doručak. Ali rikota je takođe redak gost u našoj kuhinji.

Neki preporučuju zamenu maskarponea sa Bonjour, Almette ili Rama sirom.

Domaći maskarpone

Evo recepta za proizvod sličnog originalnom ukusu maskarponeu i koji se lako priprema kod kuće:

Sastojci:

pavlaka (ne manje od 25%) - 1 litar

limunska kiselina - 1/4 kašičice

Priprema

Sipajte pavlaku u šerpu i zagrevajte dok se ne pojave prvi mehurići. Limunsku kiselinu razblažite dodavanjem malo vode u jednu kašičicu. Uz stalno mešanje, razblažena kiselina se dodaje vrućoj pavlaci. Kuvajte pavlaku na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Stavite pavlaku u suvu i čistu krpu i sačekajte da se ocedi. Ovaj proces obično traje oko 1,5 sata. Krajnji proizvod je sličan maskarponeu. Količina koja se dobije je oko pola kilograma.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji