Rakovi su među najukusnijim delikatesima koje nudi priroda, ali nažalost sve su ređe prisutni za našim stolom. Čak su i zloglasni surimi štapići, koji se prodaju u svim prodavnicama prehrambenih proizvoda, napravljeni od svega, ali ne i od rakova.
Zato nemojte biti zadovoljni poluproizvodom koji je prepun konzervanasa, boja i aroma. Neće biti teško iznenaditi svoje najmilije pravim aromatičnim rečnim rakovima.
Rečni rakovi, poput morskih rakova, najukusniji su kuvani. Oni se mogu kuvati samo u slanoj vodi, ali možete dodati belo vino ili pivo, seckani celer, beli luk itd. kako biste aromatizirali meso rakova u procesu kuvanja.
Za rakove važi isto pravilo kao za dagnje i ostale školjke - kuvaju se samo živi rakovi koje je izuzetno lako uočiti. Trebali bi da budu duži od 10 cm, jer su manji siromašni u mesu. Voda sa začinima mora biti dovoljna da ih potpuno prekrije.
Kada voda proključa u nju se stave živi rakovi. Kuvaju se 15 minuta dok njihova boja ne postane tamnocrvena, a zatim se ocede i meso se odstrani iz štipaljki i repa. Može se konzumirati direktno ili se koristiti za pravljenje sosa od rakova sa pavlakom ili bilo kojeg drugog delikatnog jela od rečnih rakova.
Komentari