Konzumiranje slatkiša u velikim količinama povišava krvni pritisak. Pogrešno je mišljenje da samo unos soli povišava pritisak i negativno deluje. Jedna od najozbiljnijih opasnosti savremenog čoveka je prekomeran unos šećera, od koje su naročito ugrožena deca.
Redovna konzumacija proizvoda od šećera prvo dovodi do ubrzanja rada srca, nakon čega počinje da se povišava i pritisak. Zbog toga slatko treba izbegavati - ne da se potpuno izbaci, ali da se konzumira sa merom. Ako pak imate obrnuti problem - imate nizak pritisak i želite da ga lagano povećate, jedna čokolada je najbolje rešenje.
U slatkim stvarima nema nikakvih korisnih stvari, koje u isto vreme štete organizmu, tvrde lekari. Zbog toga savetuju da se dnevno ne konzumira više od 5 kašičica šećera, koje treba da se uzimaju u različitim oblicima (kafa, čaj, kolači, torte).
Ako imate visok pritisak izbegavajte hranu sa mnogo soli i šećera, jer ona povišava pritisak još više, a posledice su veoma opasne. Konsultujte se sa lekarom, koji će vam odrediti koje namirnice su korisne i koje treba izbegavati kod problema sa pritiskom.
Komentari