Kada kuvamo i žurimo ili obavljamo dve stvari istovremeno, dešava se da dodamo malo više soli nego što je potrebno u jelo. Ako kuvamo pasulj i presolimo ga slučajno, ima nekoliko malih trikova kako da spasimo jelo. Nemojte da jedete presoljeni pasulj ili drugo jelo, jer so u velikim količinama može biti veoma štetna za vaš organizam.
Prva varijanta je da nasečete jabuku na komade i da je stavite da se kuva deset minuta zajedno sa pasuljem. Ona će apsorbovati višak soli i nakon toga je možete izvaditi iz jela.
Druga ideja za popravljanje presoljenog pasulja je da oljuštite i nasečete jedan ili dva krompira na komade i da ih stavite da se kuvaju sa pasuljem. Nakon deset minuta izvadite krompir i probajte jelo. Pasulj će biti manje slan i biće dobar za jelo.
U šerpu sa presoljenim pasuljem možete da stavite i sirovi pirinač na 5-10 minuta. Uzmite čistu pamučnu krpu, stavite pirinač u nju, pa sve stavite u pasulj.
Kada ste stavili pirinač u pasulj, ostavite ga da se kuva. Nakon 10 minuta izvadite zavežljaj. Pirinač upija višak soli iz jela. Istu proceduru možete napraviti i sa brašnom umesto pirinča.
Možete da stavite i krišku prepečenog hleba u pasulj. To će takođe smanjiti slanost pasulja, jer će hleb apsorbovati pasulj.
U pasulj sa malo više soli možete da dodate paradajz ili paradajz pire. Efekat će biti smanjenje slanoće pasulja. Paradajz idealno ide uz pasulj i možete biti mirni što se tiče ukusa pasulja. Ovim postupkom ćete samo regulisati količinu soli u jelu.
Komentari