Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva pirinač na pari?

Kako se kuva pirinač na pari?

Bam BamBam Bam
Početnik
112
Kako se kuva pirinač na pari?

Za kuvanje na pari obično se koristi specijalna posuda, ali čak i da nemate takvu posudu, dovoljno je da imate dublju šerpu i metalnu cediljku (đevđir), koju treba da postavite u šerpu.

Druga varijanta je značajnije jeftinija, ali je važno da pronađete tačnog prečnika, koji će biti taman da stane na šerpu i da ima male rupice, kako ne bi ispadao pirinač ili druge namirnice koje želite da kuvate.

Uređaji za kuvanje na pari obično imaju nekoliko posuda za kuvanje sa rupicama kroz koje prolazi para i jednu ili više njih bez rupa, koje se postavljaju u veće posude.

Upravo one se koriste za pripremu namirnica manje veličine (pirinač) ili namirnica koje se pripremaju sa tečnim sastojcima (pavlaka za kuvanje). Pirinač se sipa direktno u posudu i nema potrebe da se dodaje voda u njega. Vreme pripreme zavisi od vrste pirinča.

Obično je vreme pripreme napisano na pakovanju. U oba slučaja pirinač mora da se opere nekoliko puta, kako bi sa njega spao skrob.

Drugi važan deo, ako pripremate jela na pari u šerpi, jeste da pratite nivo vode i da on nikako ne dodiruje namirnice. Cilj je da se namirnice kuvaju u pari, a ne da se kuvaju u vodi.

U zavisnosti od načina, na koji pripremate pirinač, možete da koristite i različite začine i bujone, koje stavljate direktno u vodu. Ako pripremate pirinač sa svežim povrćem, nema potrebe da stavljate bilo šta osim soli, jer kada se priprema na pari, povrće značajno pojačava svoj ukus i aromu, a to pravi celo jelo neodoljivo ukusnim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji