Raznovrsnost nadeva čini picu izuzetno univerzalnom i pogodnom za svačiji ukus i ovo jelo je upravo zbog toga mnogima omiljeno. Osim slobode koja nam je data pri izboru nadeva, pica se priprema neverovatno lako i brzo.
Jedino što treba da napravimo je testo.
Da bismo vam dali predstavu o tome koliko vam je testa potrebno za picu, pogledaćemo primer jednog recepta:
Za testo se koriste voda, brašno, kvasac, šećer, so i maslinovo ulje. Konkretno - 500 g brašna, 300 ml vode (lagano tople), jedno pakovanje suvog kvasca (6-7 grama) ili otprilike jedna kašika / pola kocke svežeg kvasca (20 grama), jedna kašika soli, jedna kašika šećera, oko 30 ml maslinovog ulja.
U toplu vodu dodaju se kvasac i šećer (ne treba da bude vruća da ne bi ubila kvasac!).
Brašno se proseje u dublju posudu, doda se voda sa kvascem koja je stajala 5 minuta, dobro izmeša smesa i na kraju se doda so, jer ona usporava delovanje kvasca ako se doda direktno u vodu. Mesite testo 5-10 minuta, postepeno dodajući malo maslinovog ulja.
Gotovo testo će biti težine oko 800 g - ono se može podeliti na 4 male pice.
Svaka pica će biti po 200 grama i oko 20 cm u prečniku.
Može se podeliti na 2 velike pice od 400 grama, koje će imati prečnik od 40-50 cm svaka.
Nakon što ste napravili testo, sledi najprijatniji deo - ukusni dodaci na vrhu!
Pogledajte ove recepte za:
- vegetarijanska pica;
- pica bez brašna.
Komentari