Mnogi od nas znaju artičoku kao sredstvo za brzo mršavljenje. U principu artičoka predstavlja nerazvijeni pupoljak bodljikave i kultivisane biljke. To je jedini deo ove biljke koji se jede.
Po ukusu artičoka je slatka i prijatna za konzumaciju. U svetu se uzgaja najmanje 50 vrsta artičoke. Mnogo je teško da se definiše kako tačno možete da je pripremite ili da jedete artičoku, sudeći po njenom obliku. Ako se pitate kako možete da je pripremite i kako se konzumira, onda su sledeći redovi za vas.
Pre nego što podelimo kako možete da je pripremite, evo nekoliko zanimljivih činjenica o njoj:
Sastav i koristi artičoke
- U artičoki je sadržano veoma malo kalorija i masti.
Dobar je izvor vlakana;
- Značajno redukovanje nivoa lošeg holesterola;
- U svom sastavu ima antioksidanse i vitamin C. To pomaže u jačanju imunog sistema i štiti od virusa;
- U njemu postoji veliko bogatstvo vitamina i minerala poput bakra, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora.
Izbor i čuvanje artičoke
- Artičoka se bere tokom meseci od marta do maja;
- Treba da kupujete artičoku čiji su listovi gusto prilepljeni za njegovo jezgro. Listovi takođe treba da budu veoma jarko zeleni.
Kako se priprema i jede artičoka
Artičoka može da se jede kako topla, tako i hladna, ali topla je mnogo ukusnija. Najčešće se poslužuje sa istopljenim maslacem ili majonezom u koji može da se dodae nekoliko kapljica sirćeta;
- Treba da ogulite artičoku - da uklonite njene spoljašnje listove jedan po jedan. Mesasti deo listova se umače u masalc ili u sos. Dobro se hvata njihov drugi kraj rukom. Stavljate ga u usta i prolazite između vaših zuba dok ne uklonite ceo mesasti deo od listova. To što ostane od njih se baca;
- Kašikom ili nožem se uklanja deo koji nije dobar za jelo koji pokriva unutrašnjost povrća. Secite je na male komade i umačite ih u sos.
Kuvanje artičoke
Rerna se zagreva na 220°C. Artičoka se pokriva sa 2 lista aluminijumske folije i rubovi se preklapaju kako bi bila gusto zatvorena. Ovde je cilj da artičoka bude dinstana sa sokom kojeg ona sama pušta. Ne treba da dosipate nikakvu vodu u tepsiju. Peče se otprilike sat vremena. Ako je u potpunosti gotova, nož treba da prođe kroz nju, kao što lako prolazi kod dobro oguljenog krompira.
Saveti kod kuvanja artičoke
- Da li ćete je peči, kuvati ili dinstati, ona može da se koristi i kao dodatni dodatak uz različita jela;
- U većini slučajeva artičoka se jede bez ikakvog garnirunga, samo sa malo belog luka ili maslinovog ulja;
- Treba da se koristi nož od nerđajućeg čelika, zato što će u protivnom slučaju artičoka potamneti;
- Treba da naprskate povrće sveže ceđenim limunovim sokom da ne bi potamneo, dok ga kuvate
- Sirova srž artičoke treba da se kuva u vodi, u kojoj ima limunovog soka ili sirćeta.
Pogeldajte i sve naše ukusne recepte sa artičokom.
Komentari