Poput kokošijih, prepeličijih jaja i drugih vrsta jaja, i guščija jaja imaju specifičan način kuvanja. Treba ih kuvati najmanje 15 minuta. A evo koraka koje morate da pratite da biste imali savršeno kuvana guščja jaja.
1. Prva stvar koju treba da učinite, kao i kod svih drugih namirnica koje ćete kuvati, je da dobro operete guščija jaja;
2. Zatim ih treba staviti u šerpu i dodati toliko vode da pokrije sva jaja;
3. Od trenutka kada voda za guščija jaja počne da ključa, merite 15 minuta, a temperatura ne bi trebalo da bude ni previsoka, ni veoma niska.
Ako su jaja koja imate sveža, kuvaju se 5 minuta duže od onih koja su dugo bila u frižideru. Ako želite da guščija jaja ne budu tvrdo kuvana, već mekša, kuvajte ih 5-10 minuta nakon što voda proključa.
Vreme koje je potrebno za kuvanje svežih guščijih jaja - je 25 minuta, a onih koje stoje u frižideru oko 20 minuta.
Guščija jaja su 3 puta veća od kokošijih jaja, što znači da postoji rizik od infekcije salmonelom zbog načina života i ishrane gusaka i zbog toga vreme kuvanja mora biti mnogo duže.
- Ljuske jaja se moraju dobro oprati. Takođe je važno da guščja jaja moraju biti pravilno okrugla, bez deformacija;
- U šerpu ili lonac sipajte vodu, posolite je da sprečite pucanje ljuske jajeta, a zatim stavite jaja blizu jedno do drugog. Pustite da voda proključa, smanjite vatru i kuvajte 20 minuta, a ako izvadite jaja iz frižidera, vreme treba povećati na 25 minuta;
- Zatim sklonite posudu sa ringle, ocedite vodu i prelijte jaja veoma hladnom vodom. Ostavite ih da odstoje 25 minuta. Ako je potrebno, možete ponoviti postupak sa hladnom vodom, što će omogućiti da se jaja brže ohlade;
- Kuvana guščja jaja su veoma ukusna i aromatična. Međutim, ako loše mirišu, to znači da su pogrešno uskladištena i da ih ne treba konzumirati. Važno je napomenuti da što su jaja svežija, to su ukusnija.
Važne napomene pri kuvanju guščjih jaja
- Guščija jaja se ne preporučuju sirova ili meko kuvana;
- Ova vrsta jaja može i da se prži, ali su pogodnija za dodavanje u salate od jaja, već kuvana, za pravljenje majoneza.
- Sa guščijim jajima možete pripremiti ista jela kao i sa kokošijim, samo pazite na količinu. Biće vam potrebna manja količina, jer su veća;
- Ne bi trebalo da čuvate guščija jaja duže od nedelju dana u frižideru.
- Za decu je konzumiranje guščjih jaja zabranjeno. Ako imate bilo kakve alergije, trebalo bi da izbegavate i guščija jaja.
A evo još nekoliko ukusnih ideja u koje možete staviti guščija jaja:
- fritata;
- punjena jaja.
Komentari