Trešnje se mogu pronaći u skoro svakom dvorištu i bašti. Prelepi cvetovi pojavljuju se pre prvog lišća. Smatra se da cvetanje trešnje simbolizuje čistoću života.
Zreli crveni plodovi nisu samo lepi, već su izuzetno korisni za naš organizam. Dobra domaćica uvek pronađe način da sačuva ovo voće do sledeće berbe.
Ali kako da brzo i lako odstranimo koštice iz trešanja kod kuće?
Najbolje je da se trešnje za zimu čuvaju bez koštica, jer one sadrže male količine supstance, koja se pretvara u cijanovodoničnu kiselinu. Pored toga, lakše je da se koriste trešnje bez koštica za pripremu kolača i drugih jela.
Postoji nekoliko načina za brzo čišćenje koštica iz trešanja:
- Ručno, uz pomoć štapića, štipaljki i drugih aparata;
- Uz pomoć adaptacija, gde se plodovi trešnje ubacuju u otvor jedan za drugim i tamo se koštice odstranjuju;
- Mehanički. Trešnja se postavlja u razervoar i pritiskom osovine se odstranjuje koštica od mesnatog dela;
- Električni uređaji za odstranjivanje koštica.
U zavisnosti od količine trešanja, želje i količine slobodnog vremena, domaćice samostalno odlučuju šta im je potrebno, kako bi uklonile koštice.
U većini slučajeva najpraktičniji je uređaj za čišćenje koštica trešanja ili maslina - mogu se kupiti u većini prodavnica za kućne poslove. Ovde je savet da izaberete skuplji aparat, koji je ujedno i čvršći, jer jeftine kopije se brzo slome i ne završavaju dobro posao čišćenja koštica trešanja.
Komentari