Bonapeti.rs»Saveti»Mogu li se riba i mleko jesti zajedno?

Mogu li se riba i mleko jesti zajedno?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190173
Mogu li se riba i mleko jesti zajedno?

Mnogo ljudi smatra da preporuka da se zajedno ne konzumiraju riba i mleko nema nikakvog smisla i da u toj kombinaciji nema ničega što je opasno za zdravlje. Ipak treba napomenuti, da u ovom veoma starom savetu ima i velike doze istine. Između mleka i ribe stvara se hemijska reakcija, a posledica je nemogućnost da se razgrađuju molekuli belančevina različitog porekla.

Posledica toga može biti opasno trovanje. Ipak je dobro da se napomene, da nemaju svi ljudi, koji su konzumirali ribu sa mlekom, ovih problema. Ovo pak ne treba da nas opusti potpuno, jer se nikada ne zna kada će eventualna kombinacija mleka i ribe prouzrokovati teško trovanje. Čak i da se ne stigne do trovanja, možete iskusiti ozbiljne probleme sa stomakom.

Dobro je reći da se u svetskoj kulinarskoj praksi riba veoma često poslužuje uz sos od pavlake. Zato, ako ipak rešite da probate ovu kombinaciju, trebate biti sigurni da je riba kvalitetna i da je dobro čuvana. Isto važi i za mleko. Ako ima nakupljenih štetnih mikroorganizama, problemi se mogu javiti i u pojedinačnoj upotrebi ove dve namirnice.

Drugi važan uslov za konzumiranje ove kombinacije namirnica je da imate dobru sluzokožu creva. Kada je slusokoža zdrava, ona je prirodna prepreka toksinima i ne dozvoljava im da uđu u krv, ali u suprotnom slučaju, nema načina da se obrade sastojci ova dva proizvoda.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji