Sočivo spada u tradicionalnu hranu koja se konzumira na Balkanu, takođe se konzumira i u indijskoj kuhinji i na Bliskom istoku.
Sočivo je idealna zamena za meso, zato što ima visoku hranljivu vrednost. Ne nalazi se slučajno u mnogim vegetarijsnaskim receptima. Bogato je proteinima, vlaknima, gvožđem, kalijumom, folatom, vitaminom B6, cinkom i vitaminom B5. U sočivu se nalazi još i folna kiselina i magnezijum koji su veoma korisni za srce.
Na tržištu se mogu nači razne vrste sočiva, a raznovsnost recepata je ogromno.
Pre kuvanja sočivo treba da se očisti. To se radi veoma lako.
Kako se čisti sočivo?
Pre nego što opete, pregledajte sočivo da li ima crnih ili oštećenih zrna koja su ostala u pakovanju. Ako ih ima, bacite ih. Sočivo pažljivo operite hladnom, tekućom vodom. Nemojte koristit đevđir, semenke su male i mogu ispasti. Sito ili cediljka će vam pomoći više.
Za razliku od pasulja, nije potrebno da ga potopite u vodu. Odmah nakon pranja možete staviti da se kuva. Neke domaćice prilikom kuvanja sočiva bacaju prvu vodu u kojoj je vrilo.
Komentari