Kako se čisti karfiol?

Kako se čisti karfiol?
Fotografije: bonapeti.rs

Kada kupujemo karfiol, on je obično očišćen od listova. Što ga čini lako dostupnim za sve vrste prljavština. Evo kako da očistimo karfiol, tako da ne rizikujemo zdravlje.

Potreban vam je nož, daska za sečenje, najlon kesa i so.

Još samo da na pijaci odaberemo kvalitetan karfiol. On je beo i sa svežim zelenim listovima oko stabla. Treba da izbegavamo požutelo i potamnelo povrće, što znači da je stajalo duže vremena na nečijoj tezgi.

Počinjemo sa čišćenjem karfiola. Ako još uvek ima zelenih listova oko glave, odsečemo ih. Posle isečemo debelu dršku u osnovu. Odvajamo ružice karfiola pažljivo.

Neka mesta mogu da budu trula ili pocrnela - nožem odsečemo loše delove. Pazimo na male gole pužiće - često se kriju između ružica i neprijatni su za gledanje.

Zdrave ružice, dobre za konzumiranje stavljamo u najlon kesu u koju dodajemo dve-tri supene kašike soli. Dodajemo vodu, vežemo kraj kese i počinjemo energično da tresemo.

Krupniji delovi soli igraju ulogu šmirgle i čiste ružice karfiola. Ovako očišćenje sipamo u đevđir i obilno operemo vodom. Povrće je gotovo za blanširanje, kuvanje ili zamrzavanje.

Nakon što očistimo karfiol, možemo pripremiti raskošna jela sa karfiolom - pogledajte naše recepte sa karfiolom.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji