bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušimo listove koprive?

Kako da osušimo listove koprive?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2721k2k
Kako da osušimo listove koprive?

Većina od nas koprivu smatra korovom i na svaki način izbegava kontakt sa njom. Razlog su najčešće listovi, koji izazivaju bol prilikom dodira.

Nemojte da zanemarujete korpivu - ona je veoma korisna biljka, jer ima široku upotrebu u medicini, kao deo kulinarstva, kao i vitaminska ishrana za kućne ljubimce.

U ovom tekstu ćemo govoriti o tome kako da pravilno sakupite i osušite koprivu u kućnim uslovima.

Sakupljanje koprive treba da započnete u rano proleće - maja meseca i da ga završite do sredine jula. Najkorisniji za kulinarske i medicinske ciljeve su listovi i stabla koji su sakupljeni tokom maja meseca.

Sakupljanje treba da bude tokom suvog i sunčanog vremena. Kako bi se sačuvali od bolnih kontakata sa koprivom, vaša odeća treba da bude od čvrstog materijala. Dugački rukavi i rukavice će sakupljanje učiniti mnogo lakšim.

Za sušenje koprive možete da odaberete odvojene listove ili da sušite zeleni deo zajedno sa stablom. Majska kopriva se suši sa grančicama, jer je samo stablo koprive još uvek veoma nežno.

Metode za sušenje koprive

1. Na vazduhu

Ovaj metod ima dve opcije:

Listovi ili grančice od koprive mogu da se rasporede u jednom sloju na komad tkanine. Postavljaju se na dobro provetreno mesto u senku. Periodično se kopriva podiže i okreće.

- Grančice koprive se sakupljaju u male snopove i vezuju se listovima. Snopove koprive možete da sušite na tavanu, važno je da mesto bude dobro provetreno i tamno.

Vreme sušenja biljke na prirodan način zavisi od vremenskih uslova. U proseku traje 2-3 nedelje.

2. U rerni

Ako nemate odgovarajuće mesto za sušenje koprive, možete da koristite rernu. Temperatura sušenja ne treba da bude viša od 45 stepeni. Ovaj uslov je neophodan, jer će veća količina eteričnih ulja i hranjljivih materija biti uništeni ako se izlože višim temperaturama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji