Bonapeti.rs»Saveti»Sojino meso - šta sadrži?

Sojino meso - šta sadrži?

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
814
Sojino meso - šta sadrži?
Fotografije: Iliana Parvanova

Sojino meso (odresci, ljuspice, komadići) je jedna od mnogo prerađevina od soje. Po pravilu se proizvodi od nemasnog sojinog brašna. Zbog značajnog sadržaja biljnih proteina, sojino meso se široko koristi u vegetarijanskoj kuhinji.

Pripremanje sojinog mesa

Sojino meso se priprema od testa nemasnog sojinog brašna i vode, a koristi se proces ektrudiranja hrane. Masa, koja ima strukturu pečurke, dobivena ovim procesom, presuje se i suši. Krajnji proizvode je granulirana materija sa neutralnim ukusom i mirisom.

Sadržaj kalorija u sojiinom mesu

100 grama sojinog mesa sadrži oko 240 kcal.

Kako se kuva i poslužuje sojino meso

Zbog toga što je hranljiva vrednost sojinog mesa vrlo bliska životinjskom mesu, ono se koristi kao analog mesu ili njegova zamena u ishrani. Kada se upotrebljava za pripremu hrane, sojino meso se rehidrira - kuva se ili se potapa, a kao rezultat toga težina sojinog mesa se povećava 3 do 3 puta.

Priprema ove namirnice počinje kuvanjem ili potapanjem u hladni ili vrući bujon (marinadu) u koju se dodaju začini. Ova procedura dodajte soji određeni ukus i aromu, što je čini odgovarajućom za dalje kuvanje.

U većini slučajeva, krajnji rezultat su vegetarijanske verzije jela, koja se tradicionalno pripremaju od mesa. Pored toga, "kopija" svojim organoleptičkim kvalitetima - ukusom, mirisom, strukturom, bojom, dosta tačno odgovara "originalu".

Kako da odaberemo sojine ljuspice

Zbog toga što se sojine ljuspice prodaju u suvom obliku, kada ih birate treba da obratite pažnju na švrstinu pakovanja i da u njemu nema stranih primesa u finalnom proizvodu.

Čuvanje sojinih odrezaka

U suvom obliku i hermetički zatvorena, pakovanja sojinih ljuspica mogu da se čuvaju i do 12 meseci, a u kuvanom obliku - ne više od 3 dana, pri uslovu da su u frižideru. Kako bi ih sačuvali duže vreme, kuvane sojine odreske treba zamrznuti. Pored toga, čak i šok razmrzavanje na otvorenom plamenu na nikakav način neće promeniti prvobitne organoleptičke kvalitete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni