Jaja su super korisna hrana za ljude svih starosnih grupa.
Ona su glavni izvor veoma važnih proteina. Žumance je koncentrat vitamina A, D, E, B2 i mineralnih soli.
Jaja imaju nedostatak što se lako kvare razgradnjom belanca i stvaranjem vodonik-sulfida i drugih jedinjenja koja iritiraju organe za varenje i jetru.
Pored toga, bakterije poput salmonele mogu lako prodreti u ljusku jajeta i zaraziti jaja, posebno pačija jaja.
Jaja se najbolje čuvaju ako se drže u hladnoj sobi ili frižideru.
U zavisnosti od roka trajanja i kvaliteta, kokošja jaja su podeljena u 2 vrste. Prva su jaja čiji rok trajanja ne prelazi 7 dana, isključujući dan polaganja, i koja su u skladu s tim i obeležena.
Drugi tip - konzumna jaja, uključuje jaja čiji rok trajanja ne prelazi 25 dana od dana sortiranja, ne računajući dan polaganja.
Jaja se mogu čuvati u frižiderima najviše 120 dana na temperaturi od 0 do 2°C.
Pre nego što kupite jaja, obratite pažnju na njihov izgled. Na ljusci ne sme biti krvi ili fekalija i ni u kom slučaju ne sme biti pukotina. Dozvoljeno je prisustvo malih tačaka i pruga koje su se pojavile tokom transporta proizvoda.
Ako se sirova jaja kupuju u supermarketu, pakovanje mora da sadrži informacije o datumima isteka roka trajanja i po pravilu jaja se čuvaju u posebnoj rashladnoj vitrini.
Ako su jaja sa sela, možda su svežija od onih u prodavnici, ali niko ne daje nikakve garancije za njihov kvalitet.
Obavezno operite kokošja jaja, kao i jaja od patke ili prepeličja jaja neposredno pre kuvanja kako biste produžili njihovu svežinu.
Komentari