Kako se pravi lavaš?

Kako se pravi lavaš?

Bez obzira na nacionalnost i tradiciju, svi ljudi na svetu konzumiraju hleb. U različitim delovima sveta hleb se razlikuje po izgledu i ukusu.

Lavaš je najstarija vrsta hleba.

Ovaj jermenski hleb ima 227 kalorija na 100 g.

Lavaš je tanka lepinja. Dužina ovih tankih lepinja može doseći i do pola metra.

U početku, pre skoro 6.000 godina, lavaš je pravljen u glinenim pećima. Danas nije potrebno pripremati ga na ovaj način. ali ipak postoje tradicije u pravljenju lavaša. Danas se ovaj jermenski hleb može praviti kod kuće u bilo kom delu sveta.

Gotov lavaš može se čuvati i do 4 meseca. Da bi se mogao pravilno i duže čuvati, postoje neki zahtevi. Trebalo bi da bude suv, a lepinje treba da se slože jena na drugu. Kada se čuvaj, moraju se držati na suvom mestu. Kad nam zatreba, malo pre konzumiranja treba ga malo navlažiti i prekriti krpom. Posle 20-30 minuta kao da su lepinje lavaša sada ispečene.

Pravljenje lavaša kod kuće uopšte nije složeno. Potrebne su vam 3 šoljice brašna, 3 kašike maslinovog ulja, prstohvat soli i 220 litara vode.

Od navedenih namirnica umesite mekano testo. Ne bi trebalo da se lepi. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali ne mnogo. Testo ne sme postati pretvrdo.

Gotovo testo za lavaš podelite na 8 ili 10 kuglica testa. Posuda sa odvojenim testom u kuglice pokriva se providnom folijom i ostavlja se da se testo odmori. Ostavite 20-30 minuta.

Za pravljenje lavaša koristite nelepljivi tiganj. Dobro je da tiganj nije širok. Zagreva se na laganoj vatri.

Svaka kuglica testa se razvuče na pobrašnjenoj površini u tanku koru.

Kada je tiganj dovoljno vruć, dodajte razvaljanu tanku koru.

Peče se sa obe strane.

Lavaš je gotov vrlo brzo. Budite oprezni, jer može vrlo brzo izgoreti.

Tokom pečenja lavaš se naduje.

Posle pripreme, lavaš se smota kao palačinka.

Možete ga jesti kao hleb ili od njega napraviti domaći giros.

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji