/strong strongSočivo je izuzetno ukusna namirnica i ima toliko koristi za naš organizam da je prosto neverovatno. Sadrži puno korisnih supstanci. Zbog toga je sočivo jedna od namirnica koju moramo češće da pripremamo i konzumiramo.
Ova superhrana je tradicionalna za naše geografske širine, ali se takođe konzumira na Bliskom istoku, kao i u Indiji.
Sočivo sadrži:
- Proteine;
- Vlakna;
- gvožđe;
- kalijum;
- magnezijum;
- folat;
- vitamin B6;
- cink;
- Vitamin B5.
Sočivo može smanjiti nivo holesterola u krvi jer sadrži rastvorljiva vlakna. To smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Sočivo takođe sadrži folnu kiselinu i magnezijum, koji podržavaju zdravlje srca. Magnezijum takođe poboljšava protok krvi, kiseonika i hranljivih sastojaka u telu.
Float, kojeg takođe ima u sočivu, smanjuje nivo homocisteina, a on je ozbiljan faktor rizika za srčane bolesti.
Vlakna u sočivu pomažu i kod zatvora i drugih probavnih problema. Sočivo je na trećem mestu među svim mahunarkama i orašastim plodovima po sadržaju proteina.
Sadrži 35% proteina, što je jednako količini proteina u govedini, piletini i ribi.
Sočivo takođe sadrži i ugljene hidrate - u 100 grama sočiva ima 15-25 grama ugljenih hidrata.
Sočivo sadrži malu količinu kalorija, što je čini veoma dobrom i preporučuje se u dijeti. Jedna šolja kuvanog sočiva ima 230 kalorija.
Takođe sadrži proteine i minerale. Kada jedete sočivo, dobijate antioksidante, koji smanjuju šanse za razvoj ateroskleroze.
I posle svega što je do sada rečeno, predlažemo da pripremite ukusno sočivo prema jednom od naših recepata za čorbu od sočiva, posno sočivo, čorbu od sočiva.
Komentari