Između 83% i 90% ljudi na svetu dan započinje šoljom aromatične kafe. Glavni razlog za to je što nas, zahvaljujući svom aktivnom sastojku kofeinu, okrepljuje i pomaže nam da se osvežimo nakon spavanja, kao i to da nas ispunjava energijom da krenemo u u novi dan i da odgovorimo njegovim izazovima.
Kofein je alkaloid gorkog ukusa, koji je definisan kao psihotropna supstanca, koja stimuliše centralni nervni sistem. Izaziva privremeni efekat povećavajući koncentraciju i pažnju na takav način da vas drži budnim (otera san) i koncentrisanom (izoštrenih čula).
Zanimljivo je, međutim, da ovo piće ne deluje na isti način kod svih ljudi - kod nekih je efekat slabiji, a kod drugih ga uopšte nema.
Ako primetite da na vas kafa ne deluje, odnosno ne osećate da vas okrepljuje i budi vaša čula, kako bi to trebalo da bude, to ne mora da znači da je vaš napitak lošeg kvaliteta ili ste nehotice kupili kafu bez kofeina.
Razlog leži u jedinstvenim genima svakog od nas, kao i u enzimima u našoj jetri koji je razgrađuju, a donekle i metabolizmu, koji je jedinstven kod svakog pojedinca.
Istraživači su locirali dve oblasti u DNK koje su blizu gena BDNF i SLC6A4 i otkrili su da su oni odgovorni za način na koji kafa utiče na mozak.
I pošto je svaki organizam različit i ima svoje specifične gene, efekat unosa kafe je različit.
Ako vam kafa ne deluje, pronađite drugu okrepljujuću supstancu koja će proizvesti željeni efekat jer ne možete da promenite gene.
Ne smeta da ispijate kafu, samo iz zadovoljstva i zbog uživanja u njenoj aromi, čak i ako na vas nema svoj uobičajeni uticaj. Kvalitetan espreso ili kapučino uvek su dobar izbor.
Komentari