Kako vam zvuči reč skir? Nešto zanimljivo ili nešto nepoznato?
Proizvod zanimljivog naziva skir odnosi se na bogatstvo mlečnog proizvoda, koji je koristan i poznat po svojim blagotvornim zdravstvenim efektima kada se konzumira.
Struktura podseća na proceđeno kiselo mleko. Ali ne spada u grupu kiselih mleka.
Tehnologija proizvodnje skira uključuje upotrebu enzima sirišta, kao u tehnologiji pravljenja sira.
Iz tog razloga, skir je poznatiji kao islandski mekani i lagani sir. On se toliko odomaćio u islandskoj tradiciji da je postao deo islandske nacionalne kuhinje.
Ima veliku upotrebu i koristi se u režimu ishrane širom sveta. Poznat je po visokom sadržaju korisnih proteina i zbog toga se široko koristi kao lako svarljiva hrana sa visokim sadržajem proteina. Uključen je u mnoge dijete.
Skir je veoma koristan za malu decu, sportiste i preporučuje se vegetarijancima, kao i svim ljudima koji traže zdravu i uravnoteženu ishranu.
Komentari