Bez obzira na odabrani metod sušenja matičnjaka, on se mora pravilno pripremiti.
Sadržaj arome matičnjaka je na najvišem nivou neposredno pre cvetanja ujutru. Ako planirate da isušite ubrane biljke, berite ih upravo u ovom delu dana.
Sakupljene grančice matičnjaka operite pod mlazom hladne vode. Oštećene delove biljke pažljivo uklonite. Zatim stavite matičnjak na kuhinjsku krpu, gde treba da se suši 1 dan.
Sušenje matičnjaka na vazduhu, jedan je od klasičnih metoda sušenja bilja. Metoda ne zahteva finansijska ulaganja za posebne uređaje i jednostavna je za primenu.
Grančice povežite u male snopove i okačite ih na tamnom mestu, zaštićene od vlage. Biljka će se isušiti u roku od dve nedelje.
Druga opcija je brzo sušenje u dehidratoru. Na ovaj način, korisni matičnjak značajno zadržava svoju aromu.
Već nakon 6-8 sati bogato lišće se suši do šuškanja. Proces možete intenzivirati okretanjem matičnjaka s vremena na vreme.
Sušenu biljku matičnjaka čuvajte u čistoj tegli na mestu van uticaja direktne sunčeve svetlosti na nju.
Komentari